Zmiany klimatu podniosą ceny żywności. Naukowcy mówią jasno

Jakub Wojajczyk

Opracowanie Jakub Wojajczyk

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9 -3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3 - 1,1 pkt proc.

Ostatnie badania niemieckich naukowców wskazały, że jest wyraźna korelacja pomiędzy wzrostem temperatur spowodowanych zmianami klimatu a cenami żywności na świecie
Ostatnie badania niemieckich naukowców wskazały, że jest wyraźna korelacja pomiędzy wzrostem temperatur spowodowanych zmianami klimatu a cenami żywności na świecie123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.

Jak zmiany klimatu wpłyną na ceny żywności?

"Przyjrzeliśmy się temu, jaki wpływ miały w przeszłości skrajne zjawiska klimatyczne - wysokie temperatury i obfite opady - na ceny w poszczególnych okresach występowania tych zjawisk. Zbudowaliśmy model statystyczny, który wskazywał, które składniki cen, w szczególności cen żywności, zmieniały się w zależności od zdarzeń klimatycznych" - mówi Maximilian Kotz z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu.

"Następnie przeszliśmy do niezbadanego wcześniej elementu, a mianowicie przyjrzeliśmy się przyszłym warunkom klimatycznym, które mogą wystąpić w ciągu najbliższych 20-40 lat oraz ich wpływowi na inflację, ponownie ze szczególnym uwzględnieniem cen żywności, na podstawie obserwacji z przeszłości" - mówi naukowiec w rozmowie z Newseria Biznes.

Badacze wskazują, że panujące w Europie latem 2022 r. ekstremalne upały i susze spowodowały wzrost cen żywności o ok. 0,6 pkt proc. Prognozowane do 2035 r. ocieplenie wzmocni skutki takich zjawisk nawet o 50 proc.

Po uwzględnieniu spodziewanego wzrostu średnich temperatur w 2035 r. naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu i ekonomiści Europejskiego Banku Centralnego przewidują, że tylko z powodu zmian klimatycznych pojawi się presja na inflację żywności wynosząca 0,92 - 3,23 pkt proc. rocznie w skali globalnej.

Dla porównania - z danych GUS wynika, że w 2023 r. ceny żywności w Polsce były o 15,1 proc. wyższe niż rok wcześniej. Z kolei wpływ na ogólną inflację oszacowano na 0,32 - 1,18 pkt proc. rocznie.

Globalne ocieplenie uderzy w rolników, a potem w nasze portfele

"Jest to średnia globalna, a wyniki dla poszczególnych miejsc na świecie różnią się między sobą. Na przykład w Europie czy w Polsce wpływ tych zmian jest nieco mniejszy niż średnia globalna, a w krajach Globalnego Południa większy. Dzieje się tak dlatego, że wpływ wysokich temperatur na wydajność gospodarczą obserwuje się głównie w przypadku skrajnych temperatur" - wyjaśnia Maximilian Kotz.

Autorzy badania wskazują, że głównym powodem przełożenia zmian klimatycznych na ceny będzie obniżenie wydajności produkcji rolnej. Taki związek można było zaobserwować w krajach europejskich w ostatnich dwóch sezonach. Wówczas skrajnie wysokie temperatury uderzały w wydajność upraw roślin.

"Znaczne obniżenie wydajności prowadzi do ograniczonej podaży, które oczywiście prowadzą do zwiększenia cen żywności. Na tym polega główny mechanizm, który można wywnioskować z naszych wyników - szok podażowy wywołany wpływem zmian klimatycznych na produkcję" - twierdzi ekspert z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu.

Autorzy badania zastrzegają, że tak jak w każdej tego typu analizie należy wziąć pod uwagę różnego rodzaju czynniki niepewności. Jest bowiem wiele zmiennych, które mogą wypaczyć każdą, szczególnie długoterminową prognozę. Między innymi z tego powodu zaniechano stworzenia prognozy inflacji w roku 2040.

Nie zmienia to jednak faktu, że analiza zmian cen i klimatu w ostatnich dekadach wyraźnie wskazuje na korelację między wzrostem temperatury a coraz wyższymi wydatkami konsumentów na żywność.

Zmiany klimatu podniosą inflację i ceny żywnościmateriały prasowe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas