Łatwo ją pomylić ze smaczną kurką. Lepiej uważać

Anna Czowalla

Blaszki lisówki pomarańczowej są gęsto ułożone, cienkie i wyraźnie rozwidlone.
Blaszki lisówki pomarańczowej są gęsto ułożone, cienkie i wyraźnie rozwidlone.Jerzy Opioła - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22456136Wikimedia Commons

W skrócie

  • Lisówka pomarańczowa wygląda efektownie i często jest mylona z kurką, lecz posiada cechy pozwalające na rozróżnienie obu grzybów.
  • Spożycie lisówki może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych ze względu na obecność arabitolu i potencjalne gromadzenie metali ciężkich.
  • Obecnie lisówkę pomarańczową uznaje się w Polsce za grzyb niejadalny, a jej jedyną zaletą pozostaje dekoracyjny wygląd w środowisku naturalnym.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Jak wygląda lisówka pomarańczowa?

Zobacz również:

    Samotny grzyb o jasnobrązowym kapeluszu i ciemnobrązowym trzonie otoczony zielonym mchem.
    Miąższ lisówki jest cienki, kruchy i delikatny, o barwie jasnożółtej lub kremowej.Monika GalickaEast News

    Zobacz również:

      Lisówka pomarańczowa wygląda jak kurka

      W czerwcu w lasach zaczynają pojawiać się kochane przez wiele osób kurki
      W czerwcu w lasach zaczynają pojawiać się kochane przez wiele osób kurki123RF/PICSEL

      Lisówka pomarańczowa. Czy jest jadalna?

      Zobacz również:

        Jagody - nie jedz ich w lesie prosto z krzaka! Leśnicy ostrzegająPolsat NewsPolsat News
        Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?