Myśleliśmy, że trucizna jest w jedzeniu. Jeszcze więcej jest w powietrzu

Mikroplastik zanieczyszcza morza i oceany na całym świecie. Przenika także do narządów człowieka. Teraz wykazano, że może mieć wpływ nawet na pogodę
Mikroplastik zanieczyszcza morza i oceany na całym świecie. Przenika także do narządów człowieka. Teraz wykazano, że może mieć wpływ nawet na pogodę123RF/PICSEL

W skrócie

  • Większość mikroplastiku dostaje się do naszego organizmu przez powietrze, a nie przez jedzenie ryb czy owoców morza.
  • Najnowsze badania pokazują, że spożycie ryb nie stanowi głównego zagrożenia dla naszego zdrowia pod względem mikroplastiku.
  • Zaleca się proste zmiany w codziennych nawykach, by ograniczyć narażenie na mikrodrobiny plastiku, zamiast eliminowania ryb z diety.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Zobacz również:

    Mikroplastik przedostaje się do krwiobiegu i organów wewnętrznych
    Mikroplastik przedostaje się do krwiobiegu i organów wewnętrznychWikipedia123RF/PICSEL

    Więcej plastiku w powietrzu niż w jedzeniu

    • z owocami morza - od 1 do 10 cząstek mikroplastiku,
    • z solą, miodem, piwem, mlekiem czy drobiem - podobną ilość,
    • z wodą z kranu - 10 do 100 cząstek,
    • z powietrzem w pomieszczeniach - nawet 1000 cząstek dziennie.

    Zobacz również:

    Na talerzu mniej niż w powietrzu

    Grupa ludzi zbiera plastikowe odpady rozrzucone na plaży. W tle morze oraz zachmurzone niebo. Osoby wyposażone są w worki na śmieci, intensywnie pracują, by oczyścić przestrzeń z odpadów.
    Mikroplastik jest wszechobecny nie tylko w oceanachNurPhotoGetty Images

    Toksyczność: co naprawdę wiemy?

    Zobacz również:

      Jak organizm radzi sobie z plastikiem

      Śmieci zalewają oceany. Najgroźniejsze są te mikroskopijne drobinki plastiku w wodzie
      Śmieci zalewają oceany. Najgroźniejsze są te mikroskopijne drobinki plastiku w wodziebennymarty123RF/PICSEL

      Zobacz również:

        Krórędy naprawdę wchłaniamy mikroplastik

        Polistyren to bardzo popularne tworzywo sztuczne. Robi się z niego np. opakowania do jedzenia na wynos. Styropian często jednak nie trafia do recyklingu, zanieczyszczając środowisko
        Polistyren to bardzo popularne tworzywo sztuczne. Robi się z niego np. opakowania do jedzenia na wynos. Styropian często jednak nie trafia do recyklingu, zanieczyszczając środowisko123RF/PICSEL
        • wybieraj szklane lub metalowe opakowania zamiast plastikowych,
        • nie podgrzewaj jedzenia w plastiku,
        • używaj drewnianych lub stalowych desek i przyborów kuchennych,
        • pierz syntetyczne ubrania w niższej temperaturze i pełnych wsadach,
        • regularnie odkurzaj - najlepiej odkurzaczem z filtrem HEPA,
        • zakrywaj potrawy podczas jedzenia, by ograniczyć opad mikrocząstek z powietrza.

        Zobacz również:

          Mikroplastik - realny problem, ale nie tam, gdzie myślimy

          W roślinach znaleziono drobinki plastikuPolsat NewsPolsat News