Ten owoc to pogromca bakterii i wirusów. Co można zrobić z pigwy?

Pigwa to owoc często spotykany w Polsce, który z racji swoich niezwykle cennych właściwości odżywczych, wykorzystywany jest na wiele rozmaitych sposobów. Dojrzałe owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo, ale doskonale sprawdzają się jako główny składnik w przetworach, dżemach, nalewkach oraz sokach. Co można zrobić z pigwy? Oto najlepsze i sprawdzone przepisy.

Możliwości wykorzystani pigwy w kuchni jest wiele
Możliwości wykorzystani pigwy w kuchni jest wiele/123RF/PICSEL123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Pigwa – skąd pochodzi i jak wygląda?

Pigwa pospolita to owoc znany już od pradawnych czasów. Wywodzi się Azji, jednak obecnie rośnie w wielu europejskich krajach. Pigwa należy do rodziny różowatych (Rosaceae) i jest drzewem o niewielkich rozmiarach - dorasta od trzech do maksymalnie pięciu metrów wysokości.

Pigwa kwitnie na koniec maja lub na początku sierpnia, a kwiaty mają jasnoróżowy lub biały kolor. Mają one wielkość ok. 5 centymetrów i mają intensywny oraz przyjemny zapach. Owoce pigwy swoim kształtem przypominają jabłka albo gruszki. Odznaczają się też cytrynowożółtą barwą i wagą od około 100 do 200 g. Na początku są pokryte meszkiem, który z czasem zmienia się z woskowy nalot.

Pigwa – właściwości zdrowotne

Pigwa ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Miąższ pigwy dostarcza m.in. pektyn, które wywierają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Ponadto owoc ten jest doskonały źródłem witaminy C i minerałów, takich jak magnez, potas, fosfor oraz żelazo.

Pigwa posiada wysokie właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, że korzystnie wpływa na redukcję stanu zapalnego i ryzyko chorób o charakterze przewlekłym i niezakaźnym. Ponadto to owoc niskokaloryczny. 100 gram świeżej pigwy zawiera jedynie 57 kalorii.

Sok z pigwy to pogromca wirusów. Jak go zrobić?

Sok z pigwy najczęściej zaleca się stosować w przypadku przeziębienia, infekcji lub grypy. Wspomaga leczenie suchego kaszlu i wzmacnia odporność. Pigwa ma również działanie przeciwbakteryjne. Obniża aktywność różnych szczepów bakterii, a sok ze skórki owoców hamuje namnażanie się bakterii.

Sok z pigwy przyczynia się również do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, reguluje poziom glukozy oraz obniża poziom cholesterolu. Sok z pigwy wspomaga także regenerację wątroby. Co ciekawe, pigwa jest także antydepresantem — działa uspokajająco i wyciszająco.

Przepis na sok z pigwy jest bardzo prosty. Owoce pigwy najpierw należy umyć i osuszyć. Następnie wyciąć z nich pestki i gniazda nasienne, a następnie pokroić w niewielką kostkę. Pokrojone owoce przesypać do słoika i zasypać cukrem. Na jedną szklankę pokrojonych owoców trzeba dodać jedną szklankę cukru.

Tak przygotowaną mieszankę należy odstawić na dwa dni, pamiętając o codziennym mieszaniu (lub potrząsaniu słoikiem) rano i wieczorem. Po dwóch dniach syrop z pigwy jest gotowy do spożycia i pasteryzowania.

Przepis na nalewkę z pigwy, czyli hit tej jesieni

Nalewka z pigwy jest najpopularniejszą nalewką przyrządzaną w polskich domach. Jest idealna na jesienne i zimowe chłodne dni. Nie tylko znakomicie rozgrzewa, ale też dzięki temu, że zawiera dużo więcej witaminy C i witamin z grupy B niż cytrusy, wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom.

Najprostsza domowa nalewka z pigwy nie wymaga zbyt dużego zaangażowania i jest wyjątkowo prosta do wykonania. W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć owoce pigwy, a następnie można pokroić je na niewielkie kawałki lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przygotowane owoce należy przesypać do dużego słoja o pojemności, co najmniej 3-4 litrów i zasypać cukrem (2 szklanki cukru na 4 kg owoców pigwy).

Po około siedmiu dniach, gdy owoce zaczną puszczać soki, należy dodać do słoika 4 szklanki spirytusu. Następnie zamknąć słój, lekko potrząsnąć zawartością, aby się wymieszała i odstawić na miesiąc. Po upływie wskazanego czasu trzeba odcedzić owoce od płynu. W razie konieczności można je wycisnąć. Następnie nalewkę trzeba przelać do butelek i odstawić na kolejnych kilka tygodni. Po tym czasie nalewka z pigwy jest gotowa do spożycia.

Dżem z pigwy. Jak zrobić go krok po kroku?

Dżem z pigwy nie jest tak popularnym specjałem jak sok z pigwy czy nalewa z pigwy, ale równie wartościowym pod względem zdrowotnym. To delikatna konfitura, która będzie pysznym dodatkiem do deserów, naleśników oraz świeżego pieczywa.

Do przygotowania dżemu z pigwy potrzebujemy 2 kg owoców, 700 g cukru, soku z cytryny i wodę. Dżem z pigwy jest słodko-kwaśny w smaku. Chcąc zrobić go bardziej wyrazistym, pod koniec gotowania, można dorzucić laskę cynamonu, kardamon lub gwiazdkę anyżu.

Na początku owoce pigwy należy umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną pigwę wrzucić do garnka, zalać 0,5 szklanki wody oraz dodać 50 ml soku z cytryny i dusić aż do uzyskania miękkości. Następnie należy dodać 1 kg cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec gorący dżem z pigwy przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.

Zobacz też:

Dlaczego drzewa zrzucają liście?SCP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas