​Raport: Polacy prawie jednomyślni odnośnie segregacji śmieci

Dziewięciu na dziesięciu Polaków deklaruje, że regularnie segreguje śmieci - wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności.

Przeciętny Polak produkuje nawet 300 kilogramów śmieci rocznie
Przeciętny Polak produkuje nawet 300 kilogramów śmieci rocznie123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Z okazji obchodzonego 16 października Światowego Dnia Żywności, Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała raport "Czy Polacy są gotowi na uratowanie ziemi?" Podczas konferencji w Warszawie dyskutowano na ten temat z przedstawicielami miasta i firm z branży spożywczej.

- Priorytetem powstającej polityki żywnościowej dla m.st. Warszawy są działania na rzecz ograniczenia marnowania żywności. Według badań, co czwarty Polak wyrzucił jedzenie w ciągu ostatnich 7 dni, czyli jest to regularna praktyka. Marnowanie jedzenia to ogromne straty wody i energii, a także wytwarzanie dodatkowych odpadów. Powoduje to szkody dla środowiska i pogłębienie globalnych zmian klimatu. Szczególnie niepokoi fakt, że współczesny konsument wydaje się nieświadomy tych problemów. Dlatego Warszawa angażuje się w szereg inicjatyw dotyczących niemarnowania żywności, wspiera projekty jej redystrybucji i każdego roku przyłącza się do obchodów Światowego Dnia Żywności - mówiła podczas tej dyskusji Karolina Zdrodowska, dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego m.st. Warszawy.

Autorzy raportu wskazali, że 94 proc. Polaków deklaruje, że regularnie segreguje śmieci. Ankietowani byli podobnie jednomyślni co do zasad dotyczących sortowania odpadów, jednak tylko 28 proc. robi to prawidłowo.

Dwie trzecie badanych opierają obowiązek zbierania deszczówki w gospodarstwie domowym, a 59 proc. Polaków zaakceptowałoby zakaz wjazdu aut do centrum miast. Stan środowiska w Polsce jako dobry ocenia z kolei 35 proc. ankietowanych.

- Na podstawie wyników badań można ocenić, że jako społeczeństwo jesteśmy mentalnie gotowi, by zmienić nasze przyzwyczajenia i przeobrazić przestrzeń, w której żyjemy w bardziej przyjazną dla środowiska. Zależy nam, by ochronić to co najcenniejsze i z większą troską dbać o nieodnawialne zasoby naszej planety - mówiła Beata Ciepła, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Zdaniem Marty Widz z Centrum Komunikacji Społecznej Urzędu m.st. Warszawy, jedną z najlepszych metod walki ze zmianami klimatu, którą może podjąć każdy, jest ograniczenie marnowania jedzenia. - Warszawa realizuje projekt "Zielona Wizja Warszawy", który ma na celu dążenie do osiągnięcia neutralności klimatycznej do roku 2050. W jego ramach analizujemy różne obszary funkcjonowania miasta - od energetyki i ciepłownictwa, przez gospodarowanie odpadami, po oświetlenie uliczne czy transport miejski. Miasto na walkę ze smogiem w latach 2019-2022 przeznaczy rekordową kwotę 300 mln zł - poinformowała.

Światowy Dzień Żywności ustanowił w 1979 r. ONZ. Jego celem jest przybliżenie tematyki globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem.

Szczyt klimatyczny w Glasgow. Ostatnia szansa na neutralność klimatyczną?eNewsroom
PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas