Filiżanka kawy szkodzi środowisku? Zobacz, jaki zostawia ślad węglowy

Czy wypiłeś już poranną filiżankę kawy? Chcesz się dowiedzieć, jaki miała wpływ na planetę? Wynik Cię zaskoczy.

Ile gazów cieplarnianych jest emitowanych, byśmy mogli wypić filiżankę kawy?
Ile gazów cieplarnianych jest emitowanych, byśmy mogli wypić filiżankę kawy?123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Statystyki wskazują, że mieszkańcy globu, każdego dnia wypijają na świecie 2,25 mld filiżanek kawy. Wszystko wskazuje na to, że do 2050 r. liczba ta zwiększy się  trzykrotnie. Za naszą słabością do czarnego naparu stoi potężny biznes, bo co roku produkuje się ponad 9,5 mld kg ziaren, a ich łączna wartość handlowa szacowana jest na 30,9 mld dol.

Ziarnko do ziarnka

Naukowcy, by policzyć ślad węglowy kawy, pod lupę wzięli jeden jej z najpopularniejszych gatunków, czyli Arabicę. Pochodziła z Brazylii i Wietnamu, dwóch największych światowych producentów. Okazuje się, że uprawa i transport każdego kilograma niepalonych ziaren do Europy powoduje emisję 15,33 kg CO2. Z kilograma kawy można zrobić mniej więcej 56 filiżanek espresso.

To oznacza to, że pijąc jedną filiżankę tego napoju dziennie, przyczyniamy się do emisji 0,27 kg dwutlenku węgla. Tę wartość można obniżyć do 3,51 kg CO2, wybierając produkt ekologiczny. Skąd różnica? Na użyciu nawozów organicznych zamiast mineralnych, podlewaniu wodą z deszczówki i na transporcie statkiem, zamiast samolotem.

Sytuacja komplikuje się bardziej, gdy mówimy o kawie z dodatkiem mleka. Miłośnicy cappuccino, latte czy flat white odpowiadają za większą emisję CO2 do atmosfery niż amatorzy kawy czarnej. Każda filiżanka latte z krowim mlekiem i parzona z konwencjonalnie produkowanych ziaren, pozostawia ślad węglowy wynoszący około 0,55 kg, cappuccino - 0,41 kg, a flat white - 0,34 kg. Jeśli te same kawy zaparzymy z ziaren uprawianych w sposób zrównoważony, otrzymamy kolejno wartości: 0,33 kg - latte, 0,2 kg cappuccino i 0,13 kg - flat white.

Sprawiedliwy handel

Istotny jest nie tylko wpływ na środowisko, ale również koszt społeczny. Sprzedaż po stawkach poniżej kosztów produkcji, czy praca w bardzo ciężkich warunkach to w tej branży zjawiska powszechne. Z tego powodu warto zwrócić uwagę, czy kawa ma certyfikat Fairtrade, ruchu, który od lat walczy o poprawę warunków pracy ludności zamieszkującej kraje Globalnego Południa.

Organizacja, redukując liczbę pośredników pomiędzy producentami a konsumentami, pomaga w zdobyciu godziwego wynagrodzenia. Warto również zwracać uwagę na inne certyfikaty, m.in. Rainforest Alliance, organizacji, która propaguje ochronę środowiska naturalnego w procesie wytwarzania dóbr.

Tony plastiku w oceanach. Rozkłada się do 450 lat!Deutsche Welle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas